Dokumentaarinen hääkuvaus ja hääpäivä kuvaajan silmin.

Häiden dokumentointi on ihanaa puuhaa. Siinä näkee oman työnsä jäljen heti ja iloiseen juhlaan osallistuvat ihmiset luovat mahtavat puitteet ottaa kauniita kuvia muistoiksi hääparille ja heidän läheisilleen. Hääkuvaus ja hääpäivä kulkevat samoja polkuja ja hääkuvaus tuo hääpäivän tapahtumat dokumentoituina hääparille.  Pyrin dokumentoimaan häät sanan varsinaisessa merkityksessä, eli tuoda esille juhlan aidot hetket valokuvauksen keinoin ilman tilanteisiin vaikuttamista. Otan päivän tapahtumat vastaan avoimin mielin ja teen kuvausta koskevat päätökset hetkessä, jolloin päivän aitous säilyy ja kuvista tulee mahdollisimman tunnistettavia hääparille. Tarkoituksenani on tuoda päivä esille tapahtumien ja häävieraiden välisen kanssakäymisen dokumentoinnin kautta. Haluan kuvia katselevan ihmisen aistivan hääpäivän tunnelman; ennen vihkimistä ilmassa olevien jänniteiden kasvamisesta aina juhlan rentoutuneeseen yhdessäoloon asti.

 

Aamun valmistelut

Hääpäivän dokumentointi kestää noin kaksitoista tuntia riippuen hääpäivän pituudesta ja se alkaa joko aamun valmisteluista päivän morsiusparin kanssa tai vihkimisestä. Hääpäivän valmistelut voi viettää tärkeimpien ystävien seurassa, nauttien ja juhlistaen. Tämä on myös hyvä hetki valokuvaajalle tutustua hääpariin ja saada heidät tottumaan kuvaajan ja kameran läsnäoloon. Näin kuvaajasta tulee osa taustaa ja häneen ei enää kiinnitetä huomiota, jolloin hääpari voi rauhassa valmistautua vihkimiseen ja nauttia päivästään.

 

Vihkiminen

Aloitan vihkimisen kuvaamisen noin puoli tuntia ennen toimitusta kuvaamalla vieraita kun he saapuvat paikalle ja alkavat muodostamaan omia sosiaalisia rinkeleitään. Tätä ihmisen perusluonnetta kerääntyä ryhmiin on aina nautinnollista seurata ulkopuolisena, sillä ihmisluonto on erittäin mielenkiintoinen.

 

Tämä on myös hyvä hetki tunnustella kuka on kukin hääpäivän osallistujista. Ennen juhlaa olen tavannut ainoastaan hääparin yhteisessä palaverissamme, ja nyt heidän perheensä, ystävänsä ja rakkaansa ovat paikalla. Yritän ottaa mahdollisimman monista ihmisistä kuvia tässä tilanteessa, kun he tapaavat ystäviään. Ennen vihkimistä käyn myös sakastissa tervehtimässä hermostunutta sulhasta ja sanomassa käsipäivää vihkijälle. Sulhasesta ja hänen bestmanista saa monesti kauniita kuvia sakastin pimeydessä, heidän valmistautuessaan lähenevään vihkimiseen. Häävieraat siirtyvät kirkkoon ja otan viimeiset yleiskuvat kirkosta vieraiden ja sulhasen kanssa ennen morsiamen saapumista.

 

 

Morsiamen kävellessä kohti alttaria kuvaan häntä, sulhasen reaktioita, vieraita ja morsiamen saattajaa ja yleistä ilmapiiriä vihkipaikalla. Oli vihkiminen sitten kirkossa tai juhlapaikan pihassa/Eteläisen Tyynenmeren koskemattomilla rantahietikoilla, jatkan kuvaamista dokumentoimalla osallistujien reaktioita. Pyrin olemaan mahdollisimman huomaamaton vihkimisen edetessä, kun dokumentoin tilannetta eri kulmista.

 

Potretit

Aina on hyvä hetki kuvata potretteja, mutta eniten aikaa on yleisesti ennen vihkimistä. Potrettien kuvaaminen on hauskaa ja mukavan vaativaa puuhaa. Nautin suuresti kauniiden kuvien ottamisesta päivän parista luonnon helmassa, tai urbaanin sykkeen keskellä. Potrettitoiveista ja kuvauspaikoista keskustellaan tapaamisessa ja samalla käydään läpi hääkuvien lokaatioiden mahdollisuudet ja haasteet. Potretteja on myös mahdollista ottaa illemmalla ruokailun ja muun ohjelman jälkeen, jolloin hento auringon valo antaa kuville kauniin lämpimän säväyksen.

 

Juhla

Siirryn vihkipaikalta juhliin monesti hääparin kyydissä, näin olen oikeaan aikaan paikalla ja saan dokumentoitua ihmisten ensireaktiot heti paikalle saavuttuamme. Kuvaan onnitteluista tärkeimmät ja siirryn sitten pikaisesti dokumentoimaan juhlapaikan sisustan ennen onnitteluiden päättymistä. Dokumentoin juhlinnan käynnistymistä mahdollisimman huomaamattomasti. Tarkkailen tapahtumia ja pyrin luomaan kauniita ja muistettavia kuvia juhlan kulusta ja tapahtumista hääparille. Kesällä on ihana tallentaa juhlapaikan pihalla rentoutuvien juhlijoiden kanssakäymistä ja yleistä ilmapiiriä.

 

Juhlan dokumentointi jatkuu aina iltaan asti, sisällöltään muuttuvana toisiaan seuraavien tapahtumien ketjuna, jonka tuomia yllätyksiä on mukava tarkkailla ja dokumentoida.

Työskentelen Tampereelta käsin kaikkialle.

Vastaan kaikkiin kysymyksiin mielelläni.

E-mail: teemu@teemuhoyto.com
Puhelin: +358442900284
Y-tunnus: 2466780-3